Valfeber när NLD siktar på storseger


Publicerad i Göteborgs-Posten, mars 2012.

Det råder valfeber i Burma. Demokratikämpen och Nobelpristagaren Aung San Suu Kyis parti NLD räknar med storseger i världens kanske mest välbevakade fyllnadsval på söndag. Men valrörelsen har kantats av en rad oegentligheter.

Stämningen är febril på National league for democracys (NLD) högkvarter strax norr om centrum i Rangoon, Burmas största stad och före detta huvudstad. Valarbetare rusar hit och dit med papper i händerna, supportrar och turister trängs vid ett bord med t-shirtar, flaggor, kaffemuggar, nyckelringar och gud vet allt med demokratiikonen Aung San Suu Kyis tryck på.

NLD räknar med storseger i fyllnadsvalet nästa söndag, då 48 platser i parlamentet står på spel. Partiet ställer upp i 47 av de valkretsar som ska välja nya parlamentariker sedan de som tillsattes i de nationella valen 2010 fått ministerposter.
– Jag tror nog att vi kammar hem alla 47, säger partiveteranen Saw Tin Win och skrattar innan han hastar vidare med en bunt papper i näven.

Men även med en jordskredsseger i ryggen blir partiets inflytande i parlamentet begränsat. Totalt utgörs de lagstiftande församlingarna av 1158 platser, varav den övervägande majoriteten hålls av militären och det militärstödda regeringspartiet USDP.

Samma eftermiddag drar Aung San Suu Kyi återigen en enorm folkmassa till ett av sina många kampanjmöten i Dagon Port, en satellitstad till Rangoon. Minst hundratusen människor har samlats för att höra henne tala och kanske få en glimt av henne när hon trummar upp stöd för den lokala NLD-kandidaten Myo Aung.
– Jag älskar Aung San Suu Kyi, alla älskar henne, ropar en äldre kvinna med NLD-klistermärken i pannan, på kinderna och på bröstet innan hon försvinner in i folkmassan.
När Aung San Suu Kyis karavan till slut dyker upp, två timmar efter utsatt tid, bryter ett öronbedövande jubel ut. Den mänskliga mur av partiarbetare som kämpat med att hålla vägen fri fram till scenen upplöses på ett ögonblick, och Suu Kyis bil omges av ett hav av människor som vill komma så nära som möjligt.

Det är första gången på 22 år som NLD och Aung San Suu Kyi ställer upp i ett val. 1990 vann partiet en överväldigande seger i det parlamentsval som överraskande utlysts, men den dåvarande militärjuntan vägrade helt enkelt att lämna ifrån sig makten.
Sedan dess har NLD fört en tynande tillvaro med många medlemmar i fängelse och Aung San Suu Kyi i husarrest större delen av tiden. Partiet valde att bojkotta 2010 års parlamentsval eftersom Suu Kyi befann sig i husarrest och inte kunde ställa upp, men det senaste året har en dialog inletts med den nya presidenten Thein Seins militärstödda regering och NLD har tillåtits återregistreras som politiskt parti.

Men även om den nya regeringen överraskat omvärlden med tal om demokrati och reformer är inte alla övertygade om att landet är på rätt väg än. Bo Bo, en av medlemmarna i den politiska aktivistorganisationen Generation Wave som står NLD nära, är tveksam till att regeringen menar allvar.
– Att bara prata om förändring innebär inte verklig förändring. De måste bevisa att de menar allvar, de måste framförallt börja följa sina egna lagar och sluta agera godtyckligt, säger han och upprepar samma kritik som NLD riktat mot landets ledare sedan sent 1980-tal.

Det var ett stycke med just den kritiken som landets valmyndighet censurerade från det tv-sända tal som Aung San Suu Kyi tillåts hålla inför valet. Sedan dess har flera rapporter kommit om oegentligheter i valupptakten. NLD-kandidater har attackerats med stenar, partiet har nekats bra lokaler att hålla valmöten i och istället hänvisats till avlägsna platser utanför städerna, och i vissa valkretsar har döda personer dykt upp i röstlängderna. I en valkrets hade över tusen personer registrerats under ett och samma identitetsnummer.

Men regeringen har till slut gått omvärlden till mötes och tillåter både utländska valobservatörer och att partierna själva övervakar vallokalerna. Bo Bo från Generation Wave är dock inte säker på att det räcker.
– Det kommer förekomma valfusk, precis som i valet 2010, säger han.
Men trots det är han glad över att valet hålls.
– Det är en viktig markering, ett första litet steg. Vi måste gå steg för steg framåt, och det viktiga nu är att Aung San Suu Kyi kommer in i parlamentet. Regeringen, demokratirörelsen och de etniska minoritetsgrupperna måste prata med varandra om vi ska komma någon vart, säger han.


ikon flykt

Burmas långa väg till fred
Mekong i fara


De okränkbara