Den röda fronten på Thailands landsbygd


Publicerad i Göteborgs-Posten, mars 2013.

Risbonden Sawang Sriponlas by röstade för att bli en ”röd by för demokrati” och stödja regeringen.
Tusentals byar på den thailändska landsbygden ingår nu i rödskjortornas organisation.
Demokratisk skolning, säger rödskjortorna. Indoktrinering, säger kritikerna.

Det är torrperiod i nordöstra Thailand. Risfälten ligger i träda sedan skörden i höstas. Längs vägarna sitter plakat med bilder av områdets representanter i provinsstyret. Samtliga har röda skjortor. Det fattiga nordost är de så kallade rödskjortornas starkaste fäste.
Risbonden Sawang Sriponla har, som så många andra här, ett annat jobb i väntan på nästa sådd. En del åker till närmsta stad för korta påhugg, andra till Bangkok eller utomlands. Sawang Sriponla jobbar som byggnadsarbetare.
– Man kan inte överleva på att bara vara bonde, det går inte, säger han.
Vid infarten till hans by sitter en röd banderoll prydd med förre premiärministern Thaksin Shinawatras porträtt. ”Röd by för demokrati”, lyder texten. Dong Klang är en av tusentals byar som numera ingår i rödskjortornas organisation och helhjärtat stödjer den sittande regeringen.
– Vi hade ett möte och bestämde oss för att gå med. Alla här är rödskjortor och älskar Thaksin, säger Sawang Sriponla.

Den kontroversielle Thaksin blev snabbt populär på landsbygden genom sina program för att höja de fattigas levnadsstandard. 2006 avsattes han vid en militärkupp och befinner sig nu i landsflykt för att slippa undan ett fängelsestraff för ekonomiska oegentligheter – en dom som hans anhängare ser som politiskt motiverad.
Hans syster Yingluck Shinawatra – som innan hon valdes helt saknade politisk erfarenhet – leder idag en regering med liknande politisk inriktning. Men Thaksin syns lika ofta på flaggor, vimplar och affischer. Många bedömare menar att det är han som drar i trådarna från exilen, och att han i praktiken fungerar som landets premiärminister.
– Struntprat, säger risbonden Sawang Sriponla. Det är Yingluck som regerar.

Yingluck kände sig nyligen tvungen att försäkra thailändarna om att det är hon som styr, efter att en artikel i New York Times hävdat att alla viktiga beslut tas i samråd med Thaksin.
Konceptet med röda byar lanserades 2011. Syftet är att lära ut demokratiska värderingar, organisera gräsrötterna och uppmuntra kollektivt entreprenörskap. Den demokratiska skolningen består av en tvådagarskurs arrangerad av rödskjortorna innan byn officiellt kan invigas som ”röd”.
Kritikerna menar att det handlar om politisk indoktrinering av de outbildade massorna, och ser en mörk framtid där varje hushåll tvingas skylta med porträtt av den store ledaren. Nonsens, menar Sawang Sriponla.
– Det finns några gulskjortor också i byn, ingen tvingar dem till någonting. Vi lever i fred, säger han.
Efter kort tvekan tillägger han:
– Men de håller sig för sig själva på sin gata. De är inte med i gemenskapen, vi pratar inte så mycket med dem.

En högre uppsatt rödskjorta är med och övervakar intervjun. Sawang Sriponla sneglar frågande på honom som för att försäkra sig om att han inte sagt för mycket.
Invånare i andra röda byar har i thailändska medier förklarat att de förväntar sig regeringens fulla uppmärksamhet i utbyte mot stödet. Helt fel, menar Sawang Sriponla. Han stödjer regeringen därför att dess politik gynnar honom. Han behöver inga extra förmåner, säger han.
– Tack vare Yingluck får vi bra betalt för riset, det är därför vi gillar henne.
För att stötta bönderna betalar regeringen långt över marknadsvärdet för deras ris. Enligt kritiker sätter det de ekonomiska mekanismerna ur spel, och tusentals ton ris ligger och ruttnar i väntan på köpare som är beredda att betala det överpris regeringen begär.
Många är också övertygade om att det öppnar för omfattande korruption där mellanhänder roffar åt sig hela prishöjningen själva.
Sawang Sriponla svarar snabbt på frågan om hur mycket han får för ett ton ris numera, men rödskjortan från kontoret i stan rycker in och rättar honom. Efter en kort diskussion kommer ett nytt bud:
– 16000 baht, säger Sawang Sriponla.
Det motsvarar ungefär 3600 kronor och är regeringens fastslagna pris.

I grannbyn, också den utsedd till ”röd”, syns inte lika många röda flaggor. Den valde distriktsledaren tillhör oppositionen, och byborna vill inte stöta sig med honom. Hans släkting äger en mattfabrik med tusen anställda. Folk är rädda att fabriken stängs om de slutar stödja honom, förklarar risbonden Sakorn Posri.
– Men i hjärtat är vi alla rödskjortor, säger han.
Sakorn Posri är en av många rödskjortor som kom till Bangkok 2010 för att demonstrera mot den då sittande regeringen. Staden lamslogs i månader, och protesterna urartade i regelrätta gatustrider när militär sattes in för att skingra demonstranterna. 91 personer miste livet i våldsamheterna.
– Vi är beredda att rycka in igen om Yinglucks regering hotas, säger Sakorn Posri.
Två år tidigare tvingades en Thaksin-vänlig regering på fall efter gulskjortornas massiva demonstrationer. Det får inte hända igen, säger Sakorn Posri. När en rojalistisk grupp demonstrerade i Bangkok i höstas stod rödskjortor redo i förorterna för att försvara regeringen mot vad de fruktade var början till en ny militärkupp.

Klyftan är fortfarande djup efter de senaste tumultartade åren. Ingen av sidorna tycks beredd att acceptera eftergifter, och varje förslag till försoning möts av hot från endera sidan om att åter inta gatorna.
Rödskjortorna vill skriva om landets konstitution – som de menar tillkom på odemokratisk väg efter militärkuppen – och minska makten för den traditionella samhällseliten. De rojalistiska gulskjortorna vägrar att acceptera förslag som banar väg för Thaksin att komma hem. De anklagar Thaksin för att vilja avskaffa monarkin och installera sig själv som landets första president.
Men för Sakorn Posri och hans fru Sangwarn Posri är det viktigaste att deras landsända utvecklas ekonomiskt och socialt. Bara om Yingluck får fortsätta regera kan det bli möjligt, säger de.
– Det klart att de gula också skulle kunna åstadkomma det. Men de vill inte, säger Sangwarn Posri.

Mekong i fara
ikon flykt
De okränkbara
Valfeber i Burma