På paradisets skuggsida


Publicerad i Göteborgs-Posten och Sydsvenskan, september och oktober 2013, med bilder av Nick McGrath.

Thailand svämmar över av illegala vapen och det väpnade våldet kryper allt längre ner i åldrarna. Tidningen tog en tur på det leende landets skuggsida och mötte ett samhälle där minsta dispyt kan leda till ond bråd död.

En ung man sitter lutad mot räcket på en gångbro i centrala Bangkok. Han har blå jeans, gul t-shirt och uppskuren hals. Huvudet hänger snett framåt. Blodet bildar en pöl och droppar ner i en välklippt häck under bron.
Den regnvåta kvällen badar i blåljus från polis- och räddningsfordon. Gångbron med den döde mannen har stängts av i väntan på polisens kriminaltekniker. Avspärrningen sköts av personal och frivilliga från välgörenhetsorganisationen Poh Teck Tung, som bistår polis och ambulanspersonal vid brotts- och olycksplatser.
Det är lördagskväll i den thailändska huvudstaden. Från en restaurang nere på gatan hörs pianomusik, klirrande glas och ett sorl av skrattande middagsgäster. Men den trendiga krogen intill håller stängt. Det visar sig snart att det var där som bråket började.

En gärningsman är redan gripen. I förhör uppger han att han jobbade på restaurangen när den nu döde mannen kom in och uppvaktade en kvinna i personalen. Den gripne ska sedan ha följt efter mannen för att erbjuda hjälp med att ordna en dejt med kvinnan, men istället för tack fick han en förolämpning. Han krossade då en flaska, skar halsen av kollegans uppvaktare och satte sig för att vänta på polisen.

Internationellt sett är mord- och dråpfrekvensen i Thailand inte särskilt hög. Det visar siffror från UNODC, FN:s organ för narkotika- och brottsbekämpning. Visserligen sker ungefär fem gånger fler mord i Thailand än i Sverige i förhållande till befolkningsmängden, men det är fortfarande bara en bråkdel jämfört med antalet mord i de värst drabbade länderna i Centralamerika.
Däremot vittnar många thailändare om en känsla av att samhällsklimatet förråats och att tröskeln för att ta till dödligt våld har sänkts. Flera uppmärksammade våldsdåd på senare tid har haft sin upprinnelse i rena bagateller.
I somras sköt en man i Bangkok ihjäl sin svåger för att denne missat mannens födelsedagskalas dagen innan, och några veckor senare skadades tre turister när en student i turiststaden Chiang Mai öppnade eld mot en bar efter att ha blivit avvisad av en servitris. Förra hösten slutade det med skottväxling när två ungdomsgäng utmanade varandra i att dansa den populära Gangnam Style-dansen.

Kriminalteknikerna uppe på gångbron är klara med sitt arbete. En grupp volontärer från välgörenhetsorganisationen Poh Teck Tung sveper kroppen i vitt tyg, bär ned den från bron och lastar in den i organisationens bil för transport till bårhuset.

Poh Teck Tung har kallats ”Bangkoks likhämtare” i internationella medier och anklagats för att gå hårt fram i konkurrensen med en liknande organisation, Ruamkatanyu, om den ersättning som betalas ut för varje död kropp som kommer till stadens bårhus. Men idag har grupperna delat upp Bangkok i två delar som de alternerar mellan och någon konkurrens förekommer inte längre, försäkrar företrädare för Poh Teck Tung.
Förutom att plocka upp stadens döda fungerar organisationerna som ett komplement till övrig räddningstjänst. De har både ambulanser och räddningsfordon, och många av Poh Teck Tungs omkring 4 000 volontärer äger dessutom egna ambulanser. Om nätterna står de utplacerade på strategiska platser utmed Bangkoks huvudleder och är oftast först på plats vid olyckor och brottsplatser.
Många av volontärerna har själva varit med om olyckor och vill nu ge något tillbaka för den hjälp de fick då. Andra gör det av religiösa skäl – genom goda gärningar förbättrar de sin karma.

Bilen med den döde mannen har knappt hunnit iväg innan nästa larm kommer. Ton Monteri, Poh Teck Tungs fotograf och den som tagit med oss denna natt, vill inte säga vad larmet handlar om. Han kör sammanbitet längs Bangkoks monotona motorvägar i gott och väl en halvtimma innan de bekanta blåljusen skymtar längre fram.
På gatan ligger ännu en död ung man. Platsen är avspärrad, kroppen täckt av vitt tyg. Ett femtiotal nyfikna från kvarteret har samlats i en halvcirkel runt avspärrningarna. Några pekar och viskar, några står tysta och ser med oro på den vita tingesten i mitten.
En kvinna i tårar leds bort efter att ha identifierat den döde som sin 26-årige systerson. Hon nickar åt två yngre kvinnor, som brister ut i ljudlös gråt. De tre står tysta och håller om varandra.

Polisen har hört sig för och börjar få en bild av vad som hänt. Två ungdomsgäng på motorcykel har drabbat samman, någon har dragit en pistol och tryckt av. Båda gängen har gått upp i rök, kvar på gatan ligger en man skjuten i huvudet och hans omkullvräkta motorcykel.
Händelsen är inte unik. Förutom redan nämnda Gangnam Style-uppgörelse har flera liknande incidenter inträffat. För ett år sedan omringades en stadsbuss i centrala Bangkok av en grupp skolungdomar. Några gick ombord för att konfrontera en 16-åring från en rivaliserande skola, och ögonblicket senare var han skjuten till döds.
Antalet våldsbrott med skjutvapen har ökat kraftigt i Thailand de senaste åren, samtidigt som antalet illegala vapen i händerna på minderåriga enligt justitiedepartementet har ökat med 32 procent på nio år. I Bangkoks många lagliga vapenbutiker säljs vapen med bortskrapade serienummer helt öppet.
– Vapen kommer över gränserna i öst, väst och norr, säger Supisan Pakdinarunat vid den thailändska polisens brottsbekämpande enhet till nyhetsbyrån Reuters.

Det börjar bli morgon och teknikerna är klara med undersökningen av den döde motorcykelkillen. De har vridit och vänt på honom, mätt ingångs- och utgångshål inför allas ögon. Volontärerna från Poh Teck Tung torkar upp blodet från gatan efter att kroppen burits bort.
Aekkasit Wongsamoot kör bilen som ska ta kroppen till bårhuset. Han har jobbat på organisationens räddningsenhet i 15 år, och har sett det vapenrelaterade våldet öka för varje år. Han är glad över att ha ett jobb där han får hjälpa andra och rädda liv, men att köra till bårhuset är inte lika roligt.
– Det här borde inte få hända, säger Aekkasit Wongsamoot.

Mekong i fara
ikon flykt
De okränkbara
Valfeber i Burma