Historiskt maktskifte möjligt i Malaysia


Publicerad i Göteborgs-Posten, maj 2013.

Malaysia står inför ett historiskt jämnt val. För första gången på 56 år har oppositionen en chans att vinna. Båda sidor lovar allt åt alla, men för oppositionens anhängare handlar söndagens val om att återupprätta demokratin.

Himlen öppnar sig över Taman Seri Sentosa, ett fattigt höghusområde i södra Kuala Lumpur. Partiflaggorna längs gatan slokar i regnet. Under ett plåttak byggs en tillfällig scen och stolar ställs fram. Oppositionspolitikern Nurul Izzah, områdets populära parlamentsledamot, är på väg.
Det är valtider i Malaysia. På söndag avgör väljarna om regeringskoalitionen Nationella fronten med premiärminister Najib Razak i spetsen får sitta kvar, eller om det är dags att lämna över makten till oppositionsledaren Anwar Ibrahims trepartikoalition Folkets pakt.
Valet väntas bli jämnare än någonsin. Nationella Fronten har styrt sedan självständigheten från Storbritannien 1957, men i valet 2008 förlorade de till mångas förvåning sin bekväma tvåtredjedelsmajoritet i parlamentet. För första gången ser oppositionen ut att ha en chans.

Nurul Izzah går ett varv och pratar med väljare innan hon kliver upp på scenen. Den karismatiska 32-åringen – enligt många ett framtida premiärministerämne – står inför en tuff strid. Hennes popularitet, och det faktum att hon är Anwar Ibrahims dotter, gör det symboliskt viktigt för motståndarna att återta hennes valkrets.
53-årige Kok Che Lee är en av åhörarna. Han har sett regeringen genomföra sista minuten-satsningar i kvarteret för att få väljarna att stödja deras kandidat.
– De kom och fixade några gropar i vägen och målade husen när valet närmade sig. Förra veckan delade de ut pengar till de allra fattigaste. Och de tror att vi går på det, säger Kok Che Lee.

Årets valrörelse har allt mer kommit att likna en presidentvalskampanj, med stort fokus på de två premiärministerkandidaterna. Både Najib Razak och Anwar Ibrahim ses som kompetenta politiker, och båda två är betydligt mer populära än sina respektive koalitioner.
Båda står också för ungefär samma politik. Faktum är att deras valprogram är så lika att folk undrar vem som kopierat vem. Där finns något för alla väljargrupper: Fler jobb, billiga bostäder, högre levnadsstandard, fortsatt skydd för islams ställning i samhället.
Valets kanske viktigaste fråga handlar om förändring. Oppositionen vill återupprätta landets demokratiska institutioner och bekämpa den korruption och den statliga ineffektivitet som de menar är resultatet av fem decennier med Nationella fronten vid makten.
Najib Razak lovar samma sak, men menar att förändringarna bör ske varsamt och under ledning av ett parti med erfarenhet av att regera.

Nurul Izzah skyndar vidare. Det är dags att möta väljare på marknaden i det fashionabla området Bangsar. Inte långt därifrån ligger en av Edward Soos restauranger, där politiska möten hålls flera kvällar i veckan under valrörelsen.
Affärsjuristen och krögaren Edward Soo tar tydlig ställning för oppositionen. Bara de kan bryta Nationella frontens maktfullkomlighet och bekämpa korruption, menar han.
– Malaysia behöver ett systemskifte. Vi hade tur som ärvde den brittiska maktdelningen, men den betyder ingenting när regeringen kontrollerar alla institutioner, säger han.
Han vill se självständiga domstolar, en oberoende valmyndighet, fri press och en förstärkt korruptionsbekämpning.
– Det skulle ge oss en mer vital demokrati, säger Edward Soo.
Han tror också att oppositionens politik gynnar landets ekonomi och skapar ett bättre affärsklimat.
– Istället för statliga monopol i händerna på Nationella frontens vänner borde vi satsa på offentliga projekt som faktiskt gynnar befolkningen, säger han.
Premiärminister Najib Razak hotar med ekonomisk kollaps om oppositionen vinner valet. Han pekar på landets starka tillväxt under hans tid vid makten och att det är hans parti som gjort Malaysia till ett av regionens rikaste länder.

Om valrörelsens trendigaste slagord är ”förändring” så kommer ”bersih” som solklar tvåa. Det betyder ”ren” och är kortnamnet på Koalitionen för rena och rättvisa val, som i år organiserar frivilliga valobservatörer. Nicole Ngeow har anmält sig för att vara med.
– Det är ingen hemlighet att Malaysias val alltid är smutsiga. Jag vill göra något för att bidra till att det blir bättre i år, säger hon.
Årets kampanj är inget undantag. Politiker försöker snärja motståndare i sexskandaler, valmöten saboteras, kandidater får sina bilar sönderslagna. Bensinbomber har exploderat nära valmöten, men ännu har ingen skadats allvarligt.
Misstankar finns också om valfusk, framförallt röstköp och mixtrande med röstlängder. Knappt hälften av malaysierna litar på att valprocessen går rent till, enligt en undersökning från 2012.

Aisha Z. Abdullah vill också se förändring. Hon driver en montessoriskola utanför Kuala Lumpur och kallar sig barnrättsaktivist. Förändringen hon hoppas på måste börja i utbildningsväsendet, menar hon.
– Vårt skolsystem skapar medelmåttor utan förmåga till självständigt tänkande, säger Aisha Z. Abdullah.
För att komma åt problemet ger hon sig på själva hjärtat i det malaysiska statsbygget: Den positiva särbehandlingen av malajer.
– De får lära sig från barnsben att inte briljera, att det räcker med att vara malaj för att få ett hyfsat jobb, säger hon.
Särbehandling av etniska malajer infördes på 1970-talet. ”Jordens söner” behövde hjälp att komma ikapp de framgångsrika kineserna i toppen och indierna i mitten. Skillnaderna har idag jämnats ut något men finns fortfarande kvar.

Oppositionen har tidigare sagt att statligt stöd ska baseras på behov, inte etnicitet. Men ingen sida går till val på att avskaffa ”jordens söner-politiken”. Den spelar på känslor om vad det innebär att vara malaj och muslim, och ett avskaffande skulle kosta många röster på landsbygden.
Båda sidor har dock lovat att reformera utbildningsväsendet.
– Jag har stora förhoppningar på oppositionens idéer. De kanske inte lyckas med allt, men det är dags att ge dem en chans, säger Aisha Z. Abdullah.

Oppositionen vägrar erkänna valresultatet

majestat1
Publicerad i Göteborgs-Posten, dagen efter valet i maj 2013.

Ett riggat val fyllt av fusk och oegentligheter. Det är oppositionsledaren Anwar Ibrahims dom över gårdagens parlamentsval i Malaysia, där regeringskoalitionen Nationella fronten vann med betydligt större marginal än förutspått.

– Fantomväljare har siktats i min egen valkrets och på flera andra håll i landet, skrev Anwar Ibrahim på Twitter när siffrorna visade att oppositionen låg under stort samtidigt som regeringskoalitionen hade tillräckligt med stöd för att fortsätta regera.
Dagarna före valet har präglats av rykten om så kallade fantomväljare – väljare som nyregistrerats i strategiskt viktiga valkretsar och som ingen vet vilka de är eller var de kommer ifrån. Enligt flera rapporter ska utlänningar ha flugits in om nätterna för att rösta på Nationella fronten i utbyte mot malaysiska identitetshandlingar.

I skrivande stund hade 129 parlamentsplatser räknats in för Nationella fronten, medan oppositionen hade kammat hem 80. Malaysias parlament har 222 platser.
Anwar Ibrahim manade sina uppgivna anhängare att protestera fredligt.
– Ni ska inte skapa instabilitet, sade han vid en presskonferens.
Gårdagens parlamentsval har kallats ”alla vals moder”. För första gången på 56 år såg Malaysias opposition ut att kunna vinna mot regeringskoalitionen Nationella fronten, som styrt sedan självständigheten från Storbritannien 1957.

Och det var jämnt in i det sista. Enligt en mätning från tidigare i veckan ville 42 procent se oppositionens koalition Folkets pakt bilda regering, medan 41 procent stödde den sittande regeringen. 17 procent var osäkra.
Men det var en valrörelse i uppförsbacke för oppositionen som ställdes mot regeringens väloljade maskineri. Tv och tidningar är nästan helt i händerna på Nationella fronten. Regeringen hyllas sida upp och sida ner, och om oppositionen alls syns är det för att smutskastas.
På nätet ser det annorlunda ut. En uppsjö oberoende eller oppositionsvänliga medier undgår de godtyckliga presslagarna genom att utnyttja ett kryphål skapat av en tidigare regering som för att locka till sig investerare lovade att inte censurera nätet.

Fantomväljare är inte det enda som oppositionen klagat på. Nyligen visade det sig att det ”oförstörbara” bläck som används för att förhindra väljare att rösta mer än en gång var allt annat än oförstörbart. Förhandsröstande poliser och militärer visade att det räckte med lite vatten för att få bort bläcket från pekfingret.
Valkommissionen lovade att felet var åtgärdat, men GP såg igår flera väljare tvätta bort merparten av sitt bläck med vatten och våtservetter. När klagomålen fortsatte svarade myndigheterna igår att bläcket för att vara halal (tillåtet enligt islam) saknar en viktig beståndsdel, och därför inte är lika starkt som i andra länder.

Köerna var långa när vallokalerna öppnade igår morse. Många valde att komma tidigt för att undvika de häftiga skyfall som normalt präglar huvudstadens eftermiddagar – och för att vara säkra på att ingen annan skulle hinna före att rösta i deras namn.
Valdeltagandet var rekordhögt. Malaysias valkommission uppger att omkring 80 procent av de 13 miljoner registrerade väljarna gick och röstade.
Det har varit en smutsig och ibland våldsam kampanj, men utanför en vallokal i södra Kuala Lumpur var stämningen på topp. Flaggviftande och leende kampanjarbetare kantade väljarnas väg, och frivilliga valobservatörer sa att allt såg ut att gå rätt till.

Enligt ett pressmeddelande från Koalitionen för rena och rättvisa val, Bersih, genomfördes årets val betydligt bättre än tidigare. Men trots det hade de en lång rad med klagomål, framförallt på förekomsten av fantomväljare och misstänksamheter i röstlängderna.
Omvalde premiärminister Najib Razak var dock nöjd med genomförandet.
– Valet var sant, rättvist och genomskinligt, skrev han på Twitter.


Valfeber i Burma

Mekong i fara

Burmas långa väg till fred

ikon flykt